Stottertherapie voor volwassenen

Hieronder volgen een paar beschrijvingen waarin je jezelf misschien herkent. Wanneer je je herkent in een van deze beschrijvingen, kun je doorklikken naar een beknopte uitleg over jou stotter probleem en omschrijf ik waar de stottertherapie op gericht zou kunnen zijn.

Niet alleen het stotteren zelf is belangrijk binnen de therapie, ook de problemen die jij ervaart in je activiteiten en problemen met de participatie.

Of een persoon problemen in het dagelijks leven ervaart, is niet alleen afhankelijk van de aanwezigheid en ernst van het stotter probleem, maar ook van persoonlijke factoren en factoren die buiten jezelf liggen. Daarom is stottertherapie gericht op al deze factoren. 

1. Spreken is voor mij zo vermoeiend. Aan het einde van de dag doen mijn kaken en mijn borstspieren gewoon pijn van alle inspanningen.

2. Anderen merken het niet aan mij, maar ik ben voortdurend bezig om niet te stotteren.

3. Ik functioneer onder mijn niveau, mijn stotteren belemmert mij in mijn carrière.

4. Help! Straks moet ik solliciteren.

 

Meer informatie:

Deze vragen heb ik opgesteld naar aanleiding van de Richtlijn Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen, met als doel te analyseren waar de persoon die stottert het meest last van heeft en informatie en advies te geven.

De Richtlijn stotteren omvat evidence based aanbevelingen over wanneer een logopedist / stottertherapeut gaat behandelen en met welke behandelmethode.

Voor meer informatie verwijs ik je naar de Patiëntenversie van de Richtlijn stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen.